Zakaj je ZAKAJ tako močna beseda? (pogled nevroznanosti)

Človek je emocionalno bitje. Vse naše odločitve in reakcije so posledica emocionalnega naboja. Ko je ta dovolj močan, se zgodi akcija. Nič prej. Ta članek ni namenjen razglabljanju o tem ali in zakaj je človek emocionalno bitje. Odgovor na to kdaj drugič. V tem članku bomo sprejeli to predpostavku (dogmo, aksiom, kakorkoli želite).

Za podlago nekaj neuroznanosti

Če želimo razumeti besedo ZAKAJ, moramo razumeti delovanje našega telesa. Ok? Je kdo že opazil moč besede ZAKAJ? V enem prejšnjih člankov sem zapisal, da razkriva resnice. Poglejte, kako daleč sem šel sam v iskanju resnice na preprosto vprašanje Zakaj je ZAKAJ tako močan! Naj bo to prvi dokaz njegove moči. Odgovor pa sledi.

Čustveni del možganov

Osrednji limbični del možganov je tisti, ki skrbi za naša čustva (“emotional brain” na spodnji sliki). Ena njegova dodatna lastnost je tudi, da v njem ni centra za govor. Zato je o čustvih tako težko govoriti in jih lažje pokažemo. Prav tako center deluje takoj (immediate), zato nas čustva preplavijo preden uspemo inforamcijo zares razumeti. In najhuje od vsega je, da je v tem centru spomin (podatki) zelo “površen”. Deluje na povprečjih, stigmah, strahovih,…

Vse to pomeni, da bo naša percepcija nekega dogodka zelo čustvena, površna in kot taka nastopila takoj, ko se dogodek zgodi. Včasih imamo zaradi te hitrosti celo občutek, da smo vedeli, da se bo to zgodilo (o tem, kdaj drugič). A zanimivo je to, da naša podzavest ne odreagira tako na vsak dogodek. Večina dogodkov okoli nas dejansko gre mimo brez prave interakcije. No, samo zamislite si, kako bi bilo, če bi telo odreagiralo na čisto vsak dražljaj.

Vse to pomeni, da bo inforamcija ali dogodek, ki nas “zadane”, “zaigra na pravo struno”, nas “podžge” in še kakšno metaforo si lahko izmislimo za preprosto dejstvo, da je naša podzavest nek dogodek povezala z neko našo izkušnjo ali vero iz preteklosti. Skratka, kot je v knjigi All is Mind zapisano, dogodkom in besedam damo pomen mi sami. Nekdo lahko nekaj reče ali izvede s svojim pomenom, mi sami pa bomo ta pomen sprejeli ali pa ga zamenjali z drugim pomenom.

Racionalni del možganov

Logični del možganov predstavlja zunanji, novejši del. Morda na hitro, zakaj novejši. Znanstveniki so dokazali, da se je limbični del možganov razvil že pred milijoni let in do danes ostal enak, medtem ko se korteks ali skorja razvija tudi danes. Z vsakim novim znanjem ali tehniko, ki je posledica novih tehnologij, mora korteks razvit zapis in spomin.

Skratka, razen tega, da sta stacionirana v lobanji in celično sicer podobno zgrajena, logični in emocionalni del možganov nimata veliko skupnega. Logični deluje progresivno (začne počasi in z vedno novimi podatki prevzema kontrolo nad emocionalnim), obdeluje in shranjuje natančne podatke in skrbi za reševanje vaših težav (problem solver).

Ključna funkcija racionalnega dela možganov, za katero želim, da si jo v tem primeru zapomnite, je da ima vgrajeno kotrolo nad emocionalnim delom možganov. S tem, ko dobivate vedno nove in nove podatke o neki situaciji, se emocije ugašajo in reševane situacije prevzema logični del.

Zakaj je to pomembno in kakšne veze ima z močjo besede ZAKAJ?

V uvodu članka je zapisano, da se akcija v nas zgodi, ko emocionalni naboj preseže neko kritično mejo (nek prag). Ni povsem res, saj lahko akcijo izvede tudi racionalni del. A se želim pri tej tematiki osredotočiti le na akcijo, ki jo povzroča emocionalni del možganov. In še to predvsem na akcije, ki jih povzroča čustvo strahu (fight or flight).

V prejšnjem članku sem zapisal, da lahko beseda ZAKAJ reši svet skozi lastno analizo (bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu). Tako nevroznanstveniki kot psihoterapevti so že dokazali, da večino življenja preživimo na “avtopilotu”. To pomeni, da se v bistvu ne zavedamo večine svoje okolice, nanjo po potrebi odreagiramo z vnaprej sprogramiranimi programi in živimo življenje, kjer je en dan enak drugemu. Vsak rojstni dan pa se nato vprašamo: “Le kam ta čas tako beži”. To pomeni, da smo večino časa varno in udobno nameščeni v limbičnem delu možganov.

Kaj se zgodi, ko pride “na sceno” nekdo, ki v svoji komunikaciji uporablja natačno taka sporočila, ki so zapisana v našem udobnem limbičnem delu možganov? Strinjamo se z njimi. Se vprašamo ZAKAJ? Ne, samo strinjamo se, ker je pač tako. A ne? Vse lepo in prav, dokler ta zaupanja vredna oseba naša prepričanja in izkušnje ne izrabi v lastno korist. Kaj se zgodi z nami takrat? Nič. Mi smo še vedno v udobnem naslonjalu limbičnega dela možganov. Le da tokrat v rokah držimo orožje, na našem “nišanu” pa je oseba, ki je sovražnik naših prepričanj in izkušenj. Ali pa je pod našimi agresivnimi prsti sovražnik naših prepričanj na forumu ali socialnem omrežju. Ali pa pod našimi udarci leži otrok ali žena/mož. Samo zato, ker je z nečim zatresel naš udobni ležalnik.

Kako nam pri tem pomaga ZAKAJ?

Izredno močno. Tako močno, da je zastrašujoče. Kaj naredi ZAKAJ? Prisili nas v razmislek. Kaj natačno to pomeni? To pomeni začetek zbiranja nekih novih, nekoliko bolj natančnih informacij. Se spomnite pojma iskanja resnice? No recimo, da je resnica tisti natančen racionalen podatek. Vsak zaporedni ZAKAJ bo nabral še malenkost bolj natančne podatke. In tako naprej, počasi racionalni del možganov prevzema kontrolo nad emocionalnim. Čustva se “ohladijo” in logika začne osmišljat naša dejanja. Iskati resnico v nas. Naše vzroke za dejanja in motive.

Seveda je to možno samo in izključno, če to emocionalno nabita oseba zares želi. Ker prisiliti v to je ne morete. In tu nastane ena od zelo velikih komunikacijskih napak med ljudmi. Ko nekdo ni pripravljen zapustiti svojega fotelja limbičnih možganov, ga noben starš, otrok, partner, kupec, šef,… ne bo prisilil. Vse kar se bo zgodilo, je, da bo emocionalni del dobil še večji naboj. Poznate tiste zgodbe partnerja: “Zaslužil/a si je, ker ni vtihnil/a?” No, to je neupoštevanje tega pravila. No, če je nasproti nam fizično močnejša oseba, se tak izbruh (fight) ne bo zgodil, saj nam bo prav naš udobni limbični del možganov nateral “strah v kosti” in se bomo viru takega stimulusa umaknili (flight). A to še ne pomeni, da se bo kdo iz tega karkoli naučil.

Ko si oseba takšno spremembo želi, pa je ZAKAJ izredno močno orodje. Poglejte v spodnjem videu, kako je preprosta beseda ZAKAJ pomagala Jia Jangu zajeziti potrebo po begu pred zavrnitvijo. Kako je z vklopom tega racia izklopil emocionalni strah. In to je tudi klučna tehnika. Emocionalnega dela ne moremo izbrisati, pač pa ga nadomestimo z racionalnim.

Skratka. Beseda ZAKAJ je orodje, ki lahko ugasne emocionalni naboj v ljudeh. Če je akcija posledica preseženega praga emocionalnega naboja, jo bo vklapljanje racia začelo umirjati (če si to seveda želimo in to skozi lastno introspekcijo delamo sami). Ker smo ljudje emocionalna bitja, nam ta tehnika lahko pomaga pri izbiranju smeri v življenju. Z vprašanji ZAKAJ bomo tresli svoj udobni prestol v emocionalnih možganih in se začeli bolje zavedati svoje okolice (ugasili avtopilot). Tako ne samo, da bomo začeli delati neke korake v življenju za izboljšanje lastnega okolja, pač pa bomo postali mnogo bolj imuni na sporočila, s katerimi želijo ljudje in korporacije z nečistimi nameni vplivati na nas in pridobiti naš glas, naše roke in naša življenja.

Želiš boljši svet okoli sebe? Začni s prvim ZAKAJ! Zakaj zdaj bereš ta članek? Je res najbolje izkoriščenih 10 minut v tem trenutku ali je le beg v emocionalni prestol tvojega življenja?