Kako lahko ZAKAJ spremeni svet?

ZAKAJ (why, warum, zašto, perché, pourquoi, dlaczego, por qué, почему́, αλίμονο, 为什么, لِمَاذَا,…)

V prejšnjem članku sem napisal dramatičen uvod v zame res ključno besedo naše komunikacije. V tem članku pa bi jo rad podrobneje predstavil. Predvsem se navezal na teze iz prejšnjega članka, da pokažem, kakšno moč ima ta beseda in zakaj je ne uporabljamo.

1) ZAKAJ je beseda, ki lahko spremeni svet.

Se še spomnite tiste miroljubne misli, če želiš spremeniti svet, bodi sprememba? Beseda ZAKAJ je tista, ki ima moč spreminjati ljudi. Ima moč ne samo vplivati na spreminjanje ostalih, pač pa predvsem vplivati na lastno spremembo. Na lastno rast. Je konec koncev beseda, ki je osnova osebnostne rasti.

Če ste do sedaj prebrali kakršno koli knjigo iz transakcijske analize ali prebrali odlomek namenjen transakcijski analizi v moji knjigi Zbudi prodajalca v Sebi, ste že dognali, da vsi igramo tako imenovane igre (Eric Berne, Games people play). Igra po Ericu Bernu predstavljajo ponavljajoči se vzorci obnašanja ali delovanja. Z resno in trdovratno analizo ponavljajočih se vprašanj ZAKAJ, boste odkrili veliko resnic o sebi, veliko vzorcev svojega obnašanja in veliko iger.

S tem, ko boste začeli resnično razumevati način lastnega delovanja, boste lahko spremenili svoj vpliv na svet okoli sebe. In ko dovoljšna masa ljudi začne s tem, se svet lahko spremeni. In vse kar je zares potrebno v prvem koraku, je beseda ZAKAJ namenjena samemu sebi.

2) “Zakaj” je beseda, ki lahko reši ali prepreči vse vojne.

Res je, nisem služil vojaškega roka (uradno), sem pa 15 let živel takoj ob glavni mariborski kasarni. Tako lahko hudomušno rečem, da sem svoj vojaški rok odslužil. Seveda v času JLA nisem imel možnosti se pogovarjati z vojaki, saj je bila disciplina zelo stroga.

Sem pa zelo rad poslušal zgodbe ljudi, ki so bili udeleženi kakršnih koli vojaških akcij (ali je to bila vojna, vojna pripravljenost ali pa zgolj vojaška zaprisega). Skozi njih sem spoznal predvsem to, da se v vodje ne dvomi ne glede na njihove načrte in želje, da se v soborca ne podvomi niti kritizira tudi ko opravi prekršek, kaznivo ali celo nehumano dejanje.

Hkrati s tem sem pa odraščal v času slovenske osvoboditve. Začetke le-te sem doživljal iz prve roke na barikadah. A najbolj se mi je vseeno vtisnil v spomin pogovor novinarja z vojakom, ki se je spraševal, zakaj morajo oni to početi, zakaj mi to počnemo,… (oddaja o slovenski vojni na RTVSLO).

In takrat sem spoznal eno kruto resnico o vojnah. Ljudje smo vanje kupljeni. Da, kupili smo idejo nekoga, da je nekdo naš sovražnik. In nihče se ne vpraša ZAKAJ je on naš sovražnik in ZAKAJ nam naši vodje želijo njega prikazati kot sovražnika.

Dvakrat ZAKAJ in vse vojne bi se lahko končale.

3) “Zakaj” je beseda, ki lahko reši vsako psihočno ali fizično nasilje.

Vojna je nasilje. A ni edino poznano nasilje. Nekaj nasilja se rodi v mladih letih zaradi tekmovalnosti, večina pa se ga prenese v odraslo obdobje, ko je podlaga vedno večjega nasilja tudi vedno večja fizična in psihična moč.

Zadnje čase se »pogovori za šankom« pogosto vrtijo okrog otrok in vzgoje. In groza mi je, ko nekdo trdi, da je otroke potrebno fizično kaznovati. Na srečo v moji družbi ni »junakov«, ki se znašajo nad otroci niti nad partnerji. A vem, da je tega okrog nas veliko.

Ko se pogovarjam s kom, ki še vedno verjame v fizično nasilje nad otroci (zanimivo da predvsem naši starši še zmeraj racionalizirajo svoja nasilna vedenja), ga samo vprašam ZAKAJ? Zakaj si je otrok zaslužil »batine«? In drugič ZAKAJ ti meniš, da je potrebno to reševati z »batinami«?

Pa bom vprašal tudi vas. Kako rešujete nesporazume s šefom, s sodelavci, s kupci, z dobavitelji? Kaj naredite, če kdo ne naredi tega, kar ste vi menili (ali mu celo naročili), da mora? Dobi »batine«? Seveda je odgovor ne. Zato je moje vprašanje: »ZAKAJ se potem ta isti problem doma rešuje z »batinami«? Je zato, ker se čutiš fizično močnejšega? Ali je zato, ker te je tega naučil oče/mati z zgledom?

ZAKAJ da nasilnežu misliti o svojih vzorcih obnašanja, ki so tako samoumevni samo zato, ker še nikoli o njih ni razmišljal.

Navodila za uporabo!

eh… Matjaž… pa saj jaz se skoz sprašujem Zakaj. Ja res je, večinoma se vsi sprašujemo “zakaj”. A se sprašujemo le o stvareh, kjer nam odgovor omogoča nadaljnje udobno življenje. Kdaj si se pa nazadnje vprašal “Zakaj” o stvari, ki te muči že dolga leta?

Ok. Naredimo eno vajo, da boste hkrati občutili moč besede ZAKAJ, si dogovorili na vprašanje, zakaj jo želimo izločiti iz vzgojnega procesa, …

Vaja:

Pomislite na eno področje, kjer vas že dalj časa muči neko zatečeno stanje. Partner, denar, oblika telesa, količina las, zdravje,… Res, pomisli na eno področje, ki ti dnevno odžira energijo, je v vsakoletni novoletni zaobljubi, ko spiješ kozarec preveč v osami, je to področje, ki te “zabije”,…

In sedaj se vprašaj, ZAKAJ prihaja do tega? Ne glede na odgovor, se ponovno vprašaj, ZAKAJ ta odgovor? In tako ponavljaj to vajo, dokler osebna bolečina ne bo previsoka. Če bolečine z odgovori ne narašča, se vprašaj “Zakaj za to krivim okolje, druge osebe, čas,…?”

Odgovor na ZAKAJ boli. Če ne boli, ste v svojo “resnico” vpeljali zunanje sile. Nekdo ali nekaj zunanjega za kar ne prevzemate odgovornosti (dednost, vzgoja, ni služb, taki so časi, sistem ne omogoča, vseeno jim je zame,…).

Zdaj, ko ste našli »tujka« v svoji resnici, se vrnite korak nazaj in ponovite zadnje vprašanje: »Zakaj…?«

Eni boste to vajo vzeli za nebodigatreba. A vam polagam na dušo, oddelajte jo. Ta vaja je osnova vsakršne osebnostne rasti. Je osnova vsakršne prodaje. Je osnova vsakršne kritične ocene lastne resnice.

S to vajo boste lažje razumeli, kaj se dogaja okrog vas, zakaj so določene zgodbe nastale in zakaj ste jih kupili.